რომელია ქართველების საყვარელი ყველი და რა საერთო აქვს მოცარელას და სულგუნს - კვირის პალიტრა

რომელია ქართველების საყვარელი ყველი და რა საერთო აქვს მოცარელას და სულგუნს

ყვე­ლი არა მხო­ლოდ დე­ლი­კა­ტე­სი, არა­მედ ნამ­დვი­ლი ხე­ლოვ­ნე­ბაა. ის მრა­ვალ­სა­უ­კუ­ნო­ვა­ნი გა­მოც­დი­ლე­ბი­სა და ოს­ტა­ტო­ბის შე­დე­გია და მისი მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბა გა­სა­ო­ცა­რია. ყვე­ლა ქვე­ყა­ნას თა­ვი­სი კულ­ტუ­რის­თვის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი ყვე­ლი აქვს, რო­მე­ლიც სა­უ­კუ­ნე­ებს ით­ვლის და აქ­ტუ­ა­ლო­ბას არა­სო­დეს კარ­გავს.

სულ­გუ­ნი

ქარ­თვე­ლი ხალ­ხის კულ­ტუ­რა­ში ოდით­გან­ვე, ბევ­რი „გას­ტრო­ნო­მი­უ­ლი მოვ­ლე­ნა“ წარ­მო­იშ­ვა, მათ შო­რის სულ­გუ­ნიც, რო­მე­ლიც მა­ღა­ლი კვე­ბი­თი ღი­რე­ბუ­ლე­ბის გამო, 1890-იანი წლე­ბი­დან ფო­თის ნავ­სად­გუ­რი­დან უცხო­ეთ­შიც კი გაჰ­ქონ­დათ. ეთ­ნოგ­რა­ფი­ულ მო­ნა­ცე­მებს თუ გა­დავ­ხე­დავთ, სულ­გუნს და­სავ­ლეთ სა­ქარ­თვე­ლოს მხა­რე­ებ­ში, კერ­ძოდ კი სა­მეგ­რე­ლო­ში, სვა­ნეთ­ში, იმე­რეთ­ში, ლე­ჩხუმ­სა და რა­ჭა­ში ამ­ზა­დებ­დნენ. სა­მეგ­რე­ლო­ში სულ­გუნს რამ­დე­ნი­მე­ნა­ი­რი სა­ხე­ლი ერ­ქვა: სე­ლე­გი­ნი, სე­ლე­გუ­ნი, სი­ო­გი­ნი, ხოლო ზემო იმე­რეთ­ში, რა­ჭა­სა და ლე­ჩხუმ­ში - გვა­ჯი­ლა, ან გვა­ჯი­ლი.

სულ­გუ­ნი გა­და­ხარ­შულ-გა­და­ზე­ლი­ლი ჭყინ­ტი ყვე­ლია. ძვე­ლად, მას ამო­ღე­ბის შემ­დეგ ლან­გარ­ზე - ჩუ­რუხზე ხე­ლით ზელ­დნენ, ორი­ვე ხე­ლით გა­დაქ­ნავ­დნენ. თუ დიდი ხნით შე­ნახ­ვა უნ­დო­დათ, ცალ მხა­რეს ხვრეტ­დნენ და თოკ­ზე ას­ხამ­დნენ ისე, რომ ერ­თმა­ნეთს არ შე­ხე­ბოდ­ნენ. ას­ხმულ კვე­რე­უ­ლებს გა­საშ­რო­ბად ცე­ცხლთან ახ­ლოს ჭერ­ზე ან მზე­ზე ჰკი­დებ­დნენ. შე­ბო­ლი­ლი და გამ­ხმა­რი სულ­გუ­ნი დიდ­ხანს ინა­ხე­ბო­და.

ის­ტო­რი­ას თუ გა­დავ­ხე­დავთ, სულ­გუ­ნი ანუ გა­და­ხარ­შულ-გა­და­ზე­ლი­ლი ყვე­ლი კოლ­ხუ­რი კულ­ტუ­რაა. კოლ­ხეთ­ში ტე­ნი­ა­ნო­ბა ყო­ველ­თვის ჭარ­ბად იყო, რა­მაც ად­გი­ლობ­რი­ვე­ბი სულ­გუ­ნის დამ­ზა­დე­ბის ტექ­ნო­ლო­გი­ამ­დე მი­იყ­ვა­ნა. გა­და­ხარ­შუ­ლი და გა­და­ზე­ლი­ლი ჭყინ­ტი ყვე­ლი, კვამლში და მზე­ზე გა­მოყ­ვა­ნი­ლი და გა­მომშრა­ლი სა­ხით ერთი წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში ძლებ­და და კვე­ბით თვი­სე­ბებს არ კარ­გავ­და.

sulguni-1690554146.png

მო­ცა­რე­ლა

სულ­გუ­ნი თა­ვი­სი სტრუქ­ტუ­რით, გე­მო­თი და მომ­ზა­დე­ბის ტექ­ნი­კით ძა­ლი­ან ჰგავს იტა­ლი­ურ მო­ცა­რე­ლას. რბი­ლი და დე­ლი­კა­ტუ­რი მო­ცა­რე­ლა სულ­გუ­ნის მსგავ­სად, ცნო­ბი­ლია თა­ვი­სი სა­სი­ა­მოვ­ნო გე­მო­თი და გა­წელ­ვის თვი­სე­ბით, გა­ცხე­ლე­ბის დროს. ტრა­დი­ცი­უ­ლად, მო­ცა­რე­ლა ახა­ლი ძრო­ხის რძის­გან მზად­დე­ბა, მაგ­რამ ასე­ვე შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი იყოს კა­მე­ჩის ან თხის რძეც. პირ­ველ რიგ­ში, ახა­ლი რძე გა­დის პას­ტე­რი­ზა­ცი­ას. შემ­დეგ კი იწყე­ბა სა­ინ­ტე­რე­სო პრო­ცე­სი. ყვე­ლის სა­სურ­ვე­ლი ტექ­სტუ­რის მი­საღ­წე­ვად მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია ტემ­პე­რა­ტუ­რის და გა­ცხე­ლე­ბის დრო­ის კონ­ტრო­ლი. ფორ­მი­რე­ბის პრო­ცე­სი წე­სე­ბის ზუს­ტი დაც­ვით უნდა მიმ­დი­ნა­რე­ობ­დეს, რომ სწო­რი ტექ­სტუ­რის ყვე­ლი მი­ვი­ღოთ. მო­ცა­რე­ლას დამ­ზა­დე­ბის ტრა­დი­ცი­უ­ლი პრო­ცე­სი მო­ი­თხოვს გარ­კვე­ულ ოს­ტა­ტო­ბას და უნარს, რაც იტა­ლი­ურ სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში ნამ­დვი­ლი ხე­ლოვ­ნე­ბაა.

სა­ქარ­თვე­ლო­ში, იტა­ლი­უ­რი ტექ­ნო­ლო­გი­ით მო­ცა­რე­ლა მხო­ლოდ „დღის“ სა­წარ­მო­ში მზად­დე­ბა. ამი­ტომ, იმის გა­სა­გე­ბად, თუ რამ­დე­ნად მო­თხოვ­ნა­დია მო­ცა­რე­ლა სა­ქარ­თვე­ლო­ში და ორ­გა­ნი­ზე­ბუ­ლი წარ­მო­ე­ბი­დან რო­მე­ლი გე­მოს ყვე­ლი უყ­ვართ უფრო მე­ტად ქარ­თვე­ლებს, რძის პრო­დუქ­ტე­ბის კომ­პა­ნია „დღის“ ტექ­ნო­ლოგს და­ვუ­კავ­შირ­დით. რო­გორც აღ­მოჩ­ნდა, სულ­გუ­ნი აქ­ტუ­ა­ლო­ბას არც დღეს კარ­გავს და ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლი ყვე­ლის სა­ხე­ო­ბებს შო­რის მო­წი­ნა­ვე ად­გილს იკა­ვებს. ასე­ვე, რა თქმა უნდა შე­უც­ვლე­ლია იმე­რუ­ლი ყვე­ლიც ქარ­თულ სი­ნამ­დვი­ლე­ში, თუმ­ცა გე­მო­სა და ტექ­სტუ­რის მი­ხედ­ვით, ქარ­თვე­ლე­ბის ფა­ვო­რიტ ყვე­ლებს შო­რის ლი­დე­რი - სულ­გუ­ნია და აღ­მოჩ­ნდა, რომ მო­ცა­რე­ლაც ძა­ლი­ან პო­პუ­ლა­რუ­ლი და მო­თხოვ­ნა­დია. სა­ქარ­თვე­ლო­ში,მო­ცა­რე­ლას „დღის“ პრო­დუქ­ტე­ბის სა­წარ­მო ექ­სკლუ­ზი­უ­რად აწარ­მო­ებს.

sasargebloarchevani-1690554244.png

კომ­პა­ნია „დღის“ მთა­ვა­რი ტექ­ნო­ლო­გი ნინო ბუ­რძგლა

„დღის“ პრო­დუქ­ტე­ბის წარ­მო­ე­ბი­დან რო­მე­ლი სა­ხე­ო­ბის ყვე­ლია ყვე­ლა­ზე მო­თხოვ­ნა­დი დღეს?

ყვე­ლა­ზე მო­თხოვ­ნა­დი ჩვე­ნი წარ­მო­ე­ბი­დან სულ­გუ­ნია. რო­გორც სტან­დარ­ტუ­ლი, ასე­ვე შე­ბო­ლი­ლიც. ასე­ვე, პო­პუ­ლა­რო­ბით სარ­გებ­ლობს მო­ცა­რე­ლაც, რომ­ლის გან­სა­კუთ­რე­ბულ პო­პუ­ლა­რო­ბას ვფიქ­რობ, გა­ნა­პი­რო­ბებს ის, რომ რო­გორც მისი დამ­ზა­დე­ბის ტექ­ნო­ლო­გია ასე­ვე გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი იტა­ლი­უ­რი მო­ცა­რე­ლას ანა­ლო­გია. გარ­და იმი­სა, რომ მომ­ხმა­რე­ბელს მოს­წონს სა­გე­მოვ­ნო პა­რა­მეტ­რე­ბით, ეს არის ყვე­ლი, რო­მე­ლიც ფარ­თოდ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში .

რა ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბი და მე­თო­დე­ბი გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა მო­ცა­რე­ლას და შე­ბო­ლი­ლი სულ­გუ­ნის დამ­ზა­დე­ბის პრო­ცეს­ში, მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ცი­ის უზ­რუნ­ველ­სა­ყო­ფად?

მო­ცა­რე­ლა მზად­დე­ბა სპე­ცი­ა­ლუ­რი და­ნად­გა­რით, რო­მე­ლიც უზ­რუნ­ველ­ყოფს პრო­დუქ­ტის და­მუ­შა­ვე­ბა­სა და იმ ნაზი, მსუ­ბუ­ქი სტრუქ­ტუ­რის მი­ღე­ბას, რაც ამ ყველს გა­აჩ­ნია. ტექ­ნო­ლო­გი­უ­რი პრო­ცე­სე­ბი ავ­ტო­მა­ტი­ზე­ბუ­ლია, რის შე­დე­გა­დაც მი­ნი­მუ­მამ­დე არის დაყ­ვა­ნი­ლი ადა­მი­ა­ნუ­რი რე­სურ­სის გა­მო­ყე­ნე­ბა. მო­ცა­რე­ლას პა­ტა­რა ბურ­თე­ბი სპე­ცი­ა­ლუ­რი და­ნად­გა­რით არა მხო­ლოდ მუ­შავ­დე­ბა, არა­მედ ფა­სოვ­დე­ბა კი­დეც.

ანა­ლო­გი­უ­რი ტექ­ნო­ლო­გი­უ­რი რე­ჟი­მი გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა სულ­გუ­ნის დამ­ზა­დე­ბი­სას, თუმ­ცა სულ­გუ­ნის შემ­თხვე­ვა­ში გან­სხვა­ვე­ბუ­ლია მისი ცხი­მი­ა­ნო­ბა და შე­მად­გენ­ლო­ბა. რაც შე­ე­ხე­ბა შე­ბო­ლილ სულ­გუნს, ამ შემ­თხვე­ვა­ში ხდე­ბა მისი და­ყოვ­ნე­ბა მა­რილ­წყალ­ში, შემ­დეგ კი იწყე­ბა შე­ბოლ­ვის პრო­ცე­სი, რო­მე­ლიც რამ­დე­ნი­მე სა­ა­თი მიმ­დი­ნა­რე­ობს.

naturaluri-1690554319.png

რა არის ის ძი­რი­თა­დი ფაქ­ტო­რე­ბი, რომ­ლე­ბიც გავ­ლე­ნას ახ­დე­ნენ ყვე­ლის გე­მო­ზე, ტექ­სტუ­რა­სა და არო­მატ­ზე წარ­მო­ე­ბის პრო­ცეს­ში?

- მა­გა­ლი­თად მო­ცა­რე­ლას ფე­რის, სუ­ნის და გე­მოს მთა­ვა­რი გან­მსა­ზღვრე­ლი არის ნედ­ლე­უ­ლი. თუ ნედ­ლე­უ­ლი შე­სა­ბა­მი­სი ხა­რის­ხის არ არის, შე­უძ­ლე­ბე­ლია სა­უ­კე­თე­სო პრო­დუქ­ტის მი­ღე­ბა. სა­წარ­მო­ში, ნედ­ლე­უ­ლი, რო­მელ­საც ვი­ყე­ნებთ, მსოფ­ლი­ოს წამ­ყვა­ნი მწარ­მო­ებ­ლე­ბი­დან შე­მოგ­ვაქვს და ნამ­დვი­ლად მა­ღა­ლი ხა­რის­ხი­საა. ყვე­ლის წარ­მო­ე­ბა­ში ვი­ყე­ნებთ ირ­ლან­დი­ურ, და­ნი­ურ, ჰო­ლან­დი­ურ, ავ­სტრი­ულ, შვე­დურ, ბრა­ზი­ლი­ურ და ახალ ზე­ლან­დი­ურ ნედ­ლე­ულს, რო­მე­ლიც მსოფ­ლი­ო­შია აღი­ა­რე­ბუ­ლი. პრო­დუქ­ტის ხა­რისხზე მოქ­მე­დებს ასე­ვე, სა­წარ­მოო პრო­ცე­სე­ბის დაც­ვა და რა თქმა უნდა, ჰი­გი­ე­ნა, რო­მე­ლიც „აი­სოს“ სტან­დარ­ტე­ბის შე­სა­ბა­მი­სად უმ­კაც­რე­სად კონ­ტროლ­დე­ბა. „დღის” სულ­გუ­ნი დამ­ზა­დე­ბუ­ლია ძრო­ხის ნა­ტუ­რა­ლუ­რი, პას­ტე­რი­ზე­ბუ­ლი რძის­გან, რო­მე­ლიც რბი­ლი, ცხი­მი­ა­ნი და ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლი პრო­დუქ­ტია. ნედ­ლე­უ­ლის მა­ღა­ლი ხა­რის­ხი და გა­მარ­თუ­ლი სა­წარ­მოო პრო­ცე­სი ყვე­ლის ხა­რის­ხის და სა­გე­მოვ­ნო თვი­სე­ბე­ბის მთა­ვა­რი წი­ნა­პი­რო­ბაა.

თი­თო­ე­უ­ლი რე­გი­ო­ნი ხელს უწყობს ყვე­ლის დამ­ზა­დე­ბის ხე­ლოვ­ნე­ბას, ქმნის სა­ხე­ო­ბებს, რომ­ლე­ბიც ასა­ხავს უნი­კა­ლურ გა­რე­მო პი­რო­ბებს და კულ­ტუ­რულ მა­ხა­სი­ა­თებ­ლებს. ყვე­ლის დამ­ზა­დე­ბა სა­ო­ცა­რი ხე­ლოვ­ნე­ბაა, რო­მე­ლიც აერ­თი­ა­ნებს ტრა­დი­ცი­ას და ინო­ვა­ცი­ებს. ყვე­ლის თი­თო­ე­უ­ლი სა­ხე­ო­ბა უნი­კა­ლუ­რი ის­ტო­რი­აა მისი წარ­მო­შო­ბის ად­გი­ლი­სა და წარ­მო­ე­ბის ტექ­ნო­ლო­გი­ის შე­სა­ხებ. ყვე­ლის დამ­ზა­დე­ბა კი პრო­ცე­სია, რო­მე­ლიც მო­ი­თხოვს სიყ­ვა­რულს და ერ­თგუ­ლე­ბას, რაც სა­ბო­ლო­ოდ იწ­ვევს უნი­კა­ლუ­რი გე­მო­ე­ბის შექ­მნას, რომ­ლე­ბიც აო­ცე­ბენ და ახა­რე­ბენ გურ­მა­ნებს მთელს მსოფ­ლი­ო­ში.

(R)