ყურძენი - გემრიელიც და სასარგებლოც - კვირის პალიტრა

ყურძენი - გემრიელიც და სასარგებლოც

ყურძენი არა მხოლოდ გემრიელი ხილია, არამედ საკვები ნივთიერებების ნამდვილი საბადოა.

რატომ არის ყურძენი სასარგებლო?

მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით: ყურძენი შეიცავს B ჯგუფის, C, K ვიტამინებს, ასევე კალიუმს, კალციუმს, მაგნიუმს და რკინას. ეს ნივთიერებები აუცილებელია იმუნიტეტის, გულის, ძვლებისა და ნერვული სისტემის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად.

ყურძენი შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს, როგორიცაა რესვერატროლი. იგი ხელს უწყობს ორგანიზმის უჯრედების დაცვას თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან და ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა და კიბოს განვითარების რისკს.

აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას: ბოჭკოების მაღალი შემცველობის წყალობით, ყურძენი ხელს უწყობს ნაწლავების ფუნქციის ნორმალიზებას, ხელს უშლის ყაბზობას და ზოგადად აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას.

ენერგიის წყარო: ყურძენი მდიდარია გლუკოზით და ფრუქტოზით, რომლებიც სწრაფად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ და უზრუნველყოფს მას ენერგიით.

დადებითი ეფექტი კანზე: ყურძნის შემადგენლობაში შემავალი ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობს კანის ახალგაზრდობის შენარჩუნებას, ანელებს დაბერების პროცესს და აუმჯობესებს მის ფერს.

ყურძნის ყველა ჯიში სასარგებლოა, მაგრამ თითოეულ მათგანს აქვს განსხვავებული მახასიათებლები. მაგალითად, შავი ყურძნის ჯიშები შეიცავს უფრო მეტ ანტიოქსიდანტს, ვიდრე თეთრი ყურძნისა.

ქიშმიში არ შეიცავს წიპწას და გამოდგება საჭმლის მომნელებელი პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის.

ყველაზე მეტად სასარგებლოა ახალმოკრეფილი ნაყოფი.

ახალგამოწურული ყურძნის წვენი ვიტამინებისა და მინერალების შესანიშნავი წყაროა.

ვისთვის არ შეიძლება ყურძნის ჭამა?

მიუხედავად სასარგებლო თვისებებისა, ყურძენს აქვს გარკვეული უკუჩვენებები:

დიაბეტი: შაქრის მაღალი შემცველობის გამო, დიაბეტით დაავადებულებმა ყურძენი სიფრთხილით და შეზღუდული რაოდენობით უნდა მოიხმარონ.

კუჭ-ნაწლავის დაავადებები: გასტრიტის, წყლულების და კუჭის სხვა დაავადებების გამწვავებისას ყურძენმა შეიძლება გამოიწვიოს დისკომფორტი და დაავადების გამწვავებაც კი.

ალერგია: ზოგიერთ ადამიანს შეიძლება ჰქონდეს ინდივიდუალური აუტანლობა ყურძნის მიმართ.

მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ყველაფერში კარგია ზომიერება. ყურძნისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, მიირთვით იგი ზომიერად და სხვა საკვებთან ერთად.

ექიმთან კითხვები გამოგზავნეთ mkurnali.ge-ზე რუბრიკაში - შეკითხვა ექიმს

ექიმი თამარ მამაცაშვილი