"მისი მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს" - რა არის აფლატოქსინი - რას ამბობს ცნობილი ონკოლოგი რძის გარშემო ატეხილ სკანდალზე
ცნობილი ექიმი ონკოლოგი და გენეტიკოსი ალექსანდრე თავართქილაძე, ძროხის რძის ვარგისიანობასთან ატეხილ სკანდალს ეხმაურება. შეგახსენებთ, რომ გუშინ, სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ინფორმაცია გაავრცელა, რომლის თანახმადაც იმპორტირებული რძის 5 ნიმუშში აფლატოქსინ M1-ის გადაჭარბებული ოდენობა დაფიქსირდა.
სურსათის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, აღნიშნული პროდუქტის ბაზრიდან ამოღება და დალუქვა მიმდინარეობს. აფლატოქსინების გადაჭარბებული რაოდენობა "სოფლის ნობათის" რძის ნიმუშებში გამოვლინდა.
ალექსანდრე თავართქილაძე:
- ძალიან რთულია როცა ვისმენთ, რომ ყოველდღიური მოხმარების საკვებ პროდუქტებში არის ნაპოვნი ისეთი კანცეროგენი, როგორიცაა აფლატოქსინი… თუმცა მე, როგორც ონკოლოგი და გენეტიკოსი ვფიქრობ, რომ მოცემული საკითხი კარგად/სწორად უნდა იქნას შესწავლილი და არ უნდა მივეცეთ უკიდეგანო სტრესს, თუმცა ვფიქრობ, საკითხი ნამდვილად იმსახურებს განსაკუთრებულ ყურადღებას…
…ცუდი ის არის, რომ აქ მწვავე მოწამვლაზე არ გვაქვს აქცენტი (რაზეც კონცენტრირდება ექსპერტთა უმრავლესობა)… რა შედეგიც დაიდო არის ის, რომ ალფლატოქსინის ეს დოზა ვერ გამოიწვევს მწვავე მოწამვლას… მაგრამ... აფლატოქსინი B1 და მისი მეტაბოლიტი აფლატოქსინი M1 (რომელიც რძეში გადადის და სწორედ რძის პროდუქტებში გვხვდება), ხასიათდება კუმულაციური ანუ ორგანიზმში დაგროვებითი და პარალელურად აქტიური ბიოქიმიური მოქმედებით. გააგრძელეთ კითხვა
წაიკითხეთ ასევე: